Invata mai multe despre reciclarea maselor plastice! -A-

Privind din exterior, pare un proces foarte simplu insa reciclarea maselor plastice este o actiune complexa si destul de complicata. Nu stiu cati dintre voi stiu sau au observat sigla cu cele trei sageti ce formeaza un triunghi, de pe spatele fiecarui ambalaj din plastic. Am decis sa va explic ce semnifica si importanta acesteia.

Primul lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti este ca reciclarea se face in functie de cifrele aflate in sigla de pe ambalaj. Masele plastice sunt numerotate de la 1 la 7: cele numerotate cu cifra 1 sunt foarte usor de reciclat iar dificultatea de reciclare a plasticelor creste pana la 7.

Masele platice usor de reciclat:

Numarul 1 – PET-urile. In aceasta categorie se incadreaza toate sticlele (PET-urile) in care sa pun bauturi reci sau la temperaratura camerei. Dupa ce a fost procesat de catre o instalatie de reciclare, PET-urile poate se pot transforma in fibre pentru haine de iarna, ​​saci de dormit si veste de salvare. Acestea poat fi, de asemenea, folosite pentru a confectiona saci, franghie, bare de protectie auto, mingi de tenis, vele pentru barci, mobilier si, desigur, alte sticle de plastic.

Numarul 2 – materiale plastice din polietilenă de inaltă densitate. Plasticele marcate cu nr. 2 sunt sticlele de detergenti si inalbitori de rufe, sau sticlele cu lapte, sampon sau ulei de motor. Aceste plastice pot fi reciclate in jucarii, conducte, cherestea din plastic si franghie.

Masele plastice care nu pot fi reciclate cu usurinta sunt cele numerotate cu 3 (tevi de plastic, perdele de dus, tuburi medicale ), 4 (ambalaje alimentare tip pungi de plastic), 5 (polipropilena). si 6 (pahare de plastic, tacamuri de unica folosinta, tavi de plastic etc)

Imposibil de reciclat sunt plasticele notate cu nr 7. Nu va mirati de ce nu gasiti aceste plastice. Toti producatorii evita sa fabrice acest tip de plastic, pentru a evita poluarea mediului inconjurator.

Asadar, procesul de reciclare si uscare mase plastice, este unul complex care depinde foarte mult de tipul de plastic. Pentru a evita orice tip de poluare cu mase plastice, incercati sa utilizati plastice cu grad usor de reciclare.

 

plastic_recycle_codes1

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s